
Brouwen in De Drie Ringen
Al meer dan 36 jaar brouwt Stadsbrouwerij De Drie Ringen met liefde en vakmanschap haar bieren in het hart van Amersfoort. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Hieronder leggen we het brouwproces stap voor stap uit. Maar eerlijk is eerlijk: het échte brouwgevoel ervaar je pas bij ons, tussen de dampende ketels en de geur van vers bier – een unieke beleving!
Schroten
Na het zorgvuldig selecteren van de ingrediënten wordt de mout grof gemalen, ook wel ‘schroten’ genoemd. Mout is gekiemde en gedroogde gerst. Door het schroten wordt de moutkorrel gebroken in twee delen: het kaf (de vliesjes) en het meel (de binnenkant van de korrel). Dit is de basis voor het brouwen.
Maïschen
Het geschrote mout wordt vervolgens vermengd met warm water in de brouwketel. Er ontstaat een soort pap, het zogenaamde ‘beslag’. Door het beslag in verschillende stappen te verwarmen, activeren de enzymen die tijdens het kiemen zijn ontstaan. Deze zetten het zetmeel om in vergistbare suikers en lossen de eiwitten op. Dit proces heet ‘maïschen’.
Klaren en spoelen
Na het maïschen wordt het beslag overgebracht naar de klaringskuip. Hier vindt het filtratieproces plaats: de vloeistof, nu ‘wort’ genoemd, wordt gescheiden van het kaf en afgetapt. Om de laatste restjes suiker eruit te halen, wordt het kaf nog eens nagespoeld met water. Wat achterblijft is ‘bostel’ – een voedzaam restproduct dat vroeger als veevoer werd gebruikt.
