top of page
De Drie Ringen

Brouwen in De Drie Ringen

Al meer dan 36 jaar brouwt Stadsbrouwerij De Drie Ringen met liefde en vakmanschap haar bieren in het hart van Amersfoort. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Hieronder leggen we het brouwproces stap voor stap uit. Maar eerlijk is eerlijk: het échte brouwgevoel ervaar je pas bij ons, tussen de dampende ketels en de geur van vers bier – een unieke beleving!

Schroten
Na het zorgvuldig selecteren van de ingrediënten wordt de mout grof gemalen, ook wel ‘schroten’ genoemd. Mout is gekiemde en gedroogde gerst. Door het schroten wordt de moutkorrel gebroken in twee delen: het kaf (de vliesjes) en het meel (de binnenkant van de korrel). Dit is de basis voor het brouwen.

Maïschen
Het geschrote mout wordt vervolgens vermengd met warm water in de brouwketel. Er ontstaat een soort pap, het zogenaamde ‘beslag’. Door het beslag in verschillende stappen te verwarmen, activeren de enzymen die tijdens het kiemen zijn ontstaan. Deze zetten het zetmeel om in vergistbare suikers en lossen de eiwitten op. Dit proces heet ‘maïschen’.

 Klaren en spoelen
Na het maïschen wordt het beslag overgebracht naar de klaringskuip. Hier vindt het filtratieproces plaats: de vloeistof, nu ‘wort’ genoemd, wordt gescheiden van het kaf en afgetapt. Om de laatste restjes suiker eruit te halen, wordt het kaf nog eens nagespoeld met water. Wat achterblijft is ‘bostel’ – een voedzaam restproduct dat vroeger als veevoer werd gebruikt. 

Lagerkelder tanks De Drie Ringen
Koken
De wort gaat naar de ketel, waar het gekookt wordt. Na 10 minuten koken wordt er hop toegevoegd voor smaak, geur en sterilisatie. Het brouwsel wordt nu doorgekookt. Tijdens het koken gebeuren er een aantal dingen. De bacteriën worden gedood. Door het verdampen van het water komt er naar verhouding steeds meer suiker in de vloeistof. De concentratie suiker na het koken wordt het stamwortgehalte genoemd. Dit wordt uitgedrukt in graden Plato. Hoe hoger dat stamwortgehalte is, hoe hoger het alcoholpercentage kan worden.
 
Koelen
De vloeistof wordt nu overgepompt naar de Whirlpool(ned. slingerton). Hier worden de eiwitten eruit gehaald. Door middel van een warmtewisselaar wordt de vloeistof snel afgekoeld van 100° naar 24° celcius voor een optimale gisting en om besmetting te voorkomen. Hiernaast wordt er zuurstof toegevoegd om het groeien van de gist te bevorderen.
 
Gisten
Na toevoeging van de gist begint de hoofdgisting. Dit gebeurt in open bakken Om meer smaak aan het bier te krijgen wordt de vloeistof vervolgens voor de nagisting overgepompt naar de lagertanks. Dit zijn afgesloten tanks die er ook voor zorgen dat het koolzuur dat tijdens  de nagisting ontstaat, niet kan ontsnappen en in het bier blijft.
 
Lageren
In de gekoelde lagertanks rust en rijpt het bier alvorens het in fusten wordt overgepompt of in flessen wordt gebotteld.
bottom of page