top of page

Brouwen in De Drie Ringen

Al ruim 30 jaar brouwt de Stadsbrouwerij De Drie Ringen op een ambachtelijke wijze in Amersfoort haar bieren. Hieronder kunt u kort lezen hoe dat proces stap voor stap verloopt. Maar uiteraard kunt u het beter bij ons in de Brouwerij ervaren. Tussen de koperen ketels en omringd met heerlijke geuren is dat een unieke ervaring.
 
Schroten
Na het inkopen van de benodigde ingrediënten, wordt de mout "geschroot" (grof gemalen). Mout is gekiemde gerst. Door het schroten valt de mout uit elkaar in kaf (de vliesjes van de oorspronkelijke gerstkorrel) en grof meel (gemalen gerstkorrel).
 
Maïschen
Vervolgens wordt het schroot in de brouwketel gestort en vermengd met warm water. Er ontstaat nu  een soort pap, ook wel "beslag" genoemd. Het beslag wordt nu in twee stappen opgewarmd, waardoor de enzymen, die ontstaan zijn door het kiemen van de gerst, het zetmeel omzetten in suikers en de eiwitten opgelost worden. Het zogenaamde "maïschen".
 
Klaren/spoelen
Het warme beslag gaat in de klaringskuip. Dit is een filtratieproces. De wort wordt hier gescheiden van het kaf en afgetapt. De rest van de suikers wordt eruit gespoeld met water. Wat overblijft heet bostel. Vroeger werd het gebruikt als diervoeding. Als gevolg van strengere regelgeving gaat het tegenwoordig met het afval mee.
 
Stadsbrouwerij-DeDrieRingen-1-33.JPG
Koken
De wort gaat naar de ketel, waar het gekookt wordt. Na 10 minuten koken wordt er hop toegevoegd voor smaak, geur en sterilisatie. Het brouwsel wordt nu doorgekookt. Tijdens het koken gebeuren er een aantal dingen. De bacteriën worden gedood. Door het verdampen van het water komt er naar verhouding steeds meer suiker in de vloeistof. De concentratie suiker na het koken wordt het stamwortgehalte genoemd. Dit wordt uitgedrukt in graden Plato. Hoe hoger dat stamwortgehalte is, hoe hoger het alcoholpercentage kan worden.
 
Koelen
De vloeistof wordt nu overgepompt naar de Whirlpool(ned. slingerton). Hier worden de eiwitten eruit gehaald. Door middel van een warmtewisselaar wordt de vloeistof snel afgekoeld van 100° naar 24° celcius voor een optimale gisting en om besmetting te voorkomen. Hiernaast wordt er zuurstof toegevoegd om het groeien van de gist te bevorderen.
 
Gisten
Na toevoeging van de gist begint de hoofdgisting. Dit gebeurt in open bakken Om meer smaak aan het bier te krijgen wordt de vloeistof vervolgens voor de nagisting overgepompt naar de lagertanks. Dit zijn afgesloten tanks die er ook voor zorgen dat het koolzuur dat tijdens  de nagisting ontstaat, niet kan ontsnappen en in het bier blijft.
 
Lageren
In de gekoelde lagertanks rust en rijpt het bier alvorens het in fusten wordt overgepompt of in flessen wordt gebotteld. Lentebok en CorDeux is er voldoende op voorraad!
 
Bottelen
Het bottelen van de flesjes wordt door de brouwerij in licentie uitbesteed aan een externe bottelarij. De zeer hoge investeringen die een bottelmachine met zich meebrengt, zijn op deze manier te vermijden. De fusten worden direct vanuit de gisttank in de brouwerij afgevuld. De bok gaat op fust.
bottom of page